sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Kekseliäisyydestä väkivaltaan

c)

 Luin William Goldingin kirjan Kärpästen Herra. Kirja kertoo lapsista, jotka joutuvat elämään autiolla saarella, koska heidän lentokoneensa putoaa autiolle Tyynenmeren saarelle. Vanhimmat lapset ovat vain 12-vuotiaita. Lentokoneesta ei selviydy yhtään aikuista, vaan lapset joutuvat pärjäämää keskenään. Vähitellen poikien pelko muuttuu vihaksi ja julmuudeksi. Lapset alkavat vihata toisiaan.

  Teos vaikutti minuun monella eri tavalla. Kirjassa lapset riitelevät keskeisistä asioista ja välillä he ottavat rajusti yhteen. Kirja vaikutti tunteisiini siten, että se sai minut tuntemaan vihaa lapsiin, koska he eivät keskittyneet saarelta pois pääsemiseen, vaan alkoivat muuttua väkivaltaisiksi. Teoksen tärkeimpiin henkilöihin kuuluva Ralph kiusaa Possua. Possu on lihavahko poika, jota muut lapset kiusaavat. Eikö heidän olisi kannattanut käyttää kaikki energia saarelta pois pääsemiseen?

  Teos herätti minussa myötätuntoa lapsiin. Ihmettelin, miten ihmeessä lapset voivat pärjätä autiolla saarella ilman vanhempiaan. He keksivät tehdä tulen silmälasinlinssin avulla. Pois päästäkseen, lapset tajusivat pitää tulta koko ajan. He myös keräsivät puita. He keksivät metsästää saarella eläneitä possuja, joita he söivät. Ennen metsästämistä lapset söivät hedelmiä. Kirjan alku herätti minussa suuttumusta, koska kirjassa ei kerrota, mitä tapahtui ennen lentokoneen tippumista ja minkälainen on lapsien elämä kodeissa?

Teos vaikutti mielipiteisiin, että pitää kunnioittaa muita lapsia. Mielestäni jokaisen lapsen tulisi tulla toimeen keskenään. Mielestäni lapsi ei saa kiusata toista lasta, vaikka toinen on heikompi ja vähän tyhmempi. Teoksessa toiset lapset kiusasivat silmälasipäistä Possua.

 Teos vaikutti minun tietoihini, että kirjan avulla huomasin, miten viisaita lapset ovat. Lapset osasivat neuvotella käytännön asioista kokouksilla. Lapset keksivät käyttää torvisimpukkaa, kun joku lapsista halusi puhua. Torvisimpukka osoitti puheenvuoroa lapsien kokouksissa.

  Teos vaikuttaa lukijoihin monella eri tavalla. Kirjan tarinassa esiintyy paljon tilanteita, jossa kiusataan toista ja käytetään väkivaltaa. Teoksessa esiintyy myös paljon poikien kehittelemiä keksintöjä, kuten silmälasilinssin avulla sytytetty nuotio ja poikien älykkyys. Näiden mainitsemieni asioiden avulla teos vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja tunteisiin.

  William Goldingin teos tuntuu olevan sen puolella, että väkivallan avulla ei ole oikein ratkaista asioita. Alussa pojat ovat yhtenäisenä ryhmässä, mutta kirjan edetessä syntyy kaksi erillistä heimoa. Heimojen välille syntyy riitoja. Vähitellen valtataistelu päätyy kahden pojan kuolemaan.

Teoksen tapahtumat sijoittuvat autiolle saarelle Tyynellämerellä. Saaren ulkopuolella riehuu toinen maailmansota. Teoksen tapahtumista on hyvin paljon aikaa, niin silti teoksella on paljon yhteyksiä nykymaailmaan sekä -elämään. Teoksessa kiusattiin viisasta Possua, joka ehdotti hyviä juttuja. Kuten myös nykyisin, lapset kiusaavat usein henkilöä, jolla on silmälasit ja ulkopuolisen olemuksen perusteella. Maailma ei ole muuttunut toisen maailmansodan aikaisesta elämästä.

 Lukiessani kirjaa, minulle juolahti heti mieleen, että olen nähnyt samanlaisen kertomuksen. Olen katsonut Lost sarjan ja monia muita samantyylisiä elokuvia, jossa lentokone tippuu saarelle tai jotenkin muuten joutuu autiolle saarelle. Monet elokuvat ja sarjat ovat saaneet vaikutteita William Goldingin Kärpästen herrasta.   


1 kommentti:

  1. Noudatat hyvin tehtävänantoa. Käsittelet teoksen vaikuttavuutta monipuolisesti oppikirjan ohjeen mukaan.

    Osaat havainnollistaa päätelmiäsi tekstiesimerkkien avulla. Hyvä, että pohdit väkivallan merkitystä teoksessa. Se lienee yksi keskeisitä teemoista, kuten ryhmädynamiikkakin. Viittaus nykyaikaisiin tv-sarjoihin on osuva.

    Kieli on virkerakenteiltaan pääosin hyvää ja yhdyssanavirheitäkään ei ole. Ajatuksellisesti epäselväksi jää virke "Teoksessa esiintyy myös paljon poikien kehittelemiä keksintöjä, kuten silmälasilinssin avulla sytytetty nuotio ja poikien älykkyys"

    40p.

    VastaaPoista