sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Toimittajan työ

1.  Journalismia voidaan pitää kauppatavarana, koska sitä myydään ja tuotetaan. Journalismia löytyy sanomalehdistä, uutisesta ja kirjoista, joista ihmiset lukevat niitä.

2. Kilpailu yleisöstä on monipuolistanut tarjontaa. Markkinoille on tullut paljon uusia tv- ja radiokanavia seka aikakausilehtiä.

3. Juttuaihe voi saada alkunsa jostakin ideasta. Juttuaihe voi syntyä lukijan puhelinsoitolla, toimittajan omasta aiheesta tai jostakin uutisesta. Kaikkein suosituimmat aiheet tapahtuvat yllättäen, kuten onnettomuudet ja luonnonkatastrofit.

4. Toimittajan työ on monivaiheista. Toimittaja keskustelevat kuvaajien kanssa. Kuvaajat havainnollistavat ja kuvallistavat aihetta. Taittajat pohtivat ulkoasua ja kuvatoimittajien tarkoitus on miettiä, että tarvitseeko lehti karttoja. Toimittajien keskeisiin tehtäviin kuuluu kerätä uutta tietoa ja pohtia, mitä yleisön pitäisi tietää. Toimittajat joutuvat haastattelemaan erilaisten henkilöiden kanssa, hankkimaan tietoja tapahtumapaikoista, lukemaan aiemmin tehtyjä uutisia, seuraamalla verkkokeskusteluja ja kirjoihin. Toimittajat tekevät julkaisu päätöksen itse. Toimittaja julkaisee tekstin ilma, että kukaan muu lukee tekstin.

5. Kaikilla suomalaisilla on sananvapaus, jolla tarkoitettaan, että jokainen suomalainen voi julkaista, ilmaista, ja vastaanottaa tietoja ja muita viestejä kenenkään estämättä. Maailmalla toimittajia on tapettu sananvapauden takia, sillä toimittajat ovat pyrkineet selvittämään vallanpitäjiin, yritysjohtajiin ja lahjontaan liittyviä ongelmia.


1. a) Koska muuten journalisti voisi kirjoittaa ihan miten tahansa, pitäähän niilläkin olla säännöt. Ohjeita tarvitaan esimerkiksi tietyn asian kirjoittamisen yhteydessä, jossa journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.
 
3. a) Toimittajan ja kaikkien muiden haastateltavien

    b) Toimittaja kuvaa työskentelyä ja kertoo operaation kulusta.

    c) Toimittaja on selvästi kiinnostunut aiheesta, sillä yhdessä kohdassa toimittaja yrittää kysellä naiselta tietoa. Hän ei kommentoi millään tavalla kysymykseen." Täälläkö se Google sitten on?"

   d) Kuvat eivät ole jutun olennaisin osa. Ainoastaan yksi kuva edustaa summan tehdasta ja kuusi kuvaa on otettu haastateltavista henkilöistä.

    e) Reportaasi on kuvattu kansalaisten näkökulmasta ja pyrkii asettumaan lukijan tasolle.

  








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti