tiistai 24. syyskuuta 2013

5. Voiko Itämeri vielä pelastua?

  4. Monet suomalaiset varmaan tietävät, että Itämeri on aika huonossa hapessa. Monesti näkee uutisen, jossa lukee "Itämerellä on havaittu sinilevää". Itämerellä on havaittu usein laajoja sinilevälauttoja. Kahden vuoden aikana kyseistä uutista ei ole näkynyt, joten tästä voisi päätellä, että Itämeren vedenlaatu on mahdollisesti saatu paremmaksi, mutta se ei poista yhtä tosi asiaa. Tutkimusten perusteella on saatu selville, että Itämeri on yksi maailman saastunein meri.

   Itämeren suurin uhka on mahdollinen laivaonnettomuus, joka voisi saastuttaa Itämeren todella pahasti. Typpi- ja fosforipäästöt sekä jätevesien laskeminen mereen rehevöittävät sen ja ennen pitkään elämä meressä kuolee. Euroopan laajin kuollut alue nimittäin sijaitsee Itämeren pohjassa. Onneksi onnettomuuden välttämiseksi Itämeren laivat ovat tuplapohjaisia, sillä Itämeri on äärettömän matala suhteessa muihin meriin. Vaikka Laivasta puhkeisi pohja, se ei laivan matkaa haittaa, sillä laivassa on edelleen pohja.

   Itämerta ei pelasteta päivässä, vaan siihen kuluu useampi vuosikymmen. Itämeren pelastusoperaatioon täytyy saada kaikki Itämeren ympärillä olevat maat. Jos Itämeri haluttaisi tosissaan pelastaa, täytyisi Itämeren rannoilla sijaitsevien maitten vähentää Itämeren kuormaa.  Suuri huolenaihe on Itämeren vedenlaatu, sillä paikka paikoin siellä on kohtia, jossa ei ole happea. Itämeren veden vaihtuvuus on todella heikkoa, sillä Itämeren vesi vaihtuu ainoastaan Tanskan salmista.

 Minua harmittaa, miten huonoon tilaan Itämeri on saatu. Meidän suomalaisten täytyisi olla ylpeitä Itämerestä. Eikä vain saastuttaa sitä. Suomalaiset ovat perustaneet järjestöjä, joiden tavoitteena on pelastaa Itämeri. Kaikkien Itämeren rannoilla sijaitsevien maiden olisi pitänyt ennaltaehkäistä Itämeren saastuttamista. Parempi myöhään, kun ei milloinkaan. Mutta suurin Itämeren saastuttaja on Venäjä, sillä Itämeren rannoilla olevat kaupungit laskivat jätevedet suoraan mereen. Nykyisin Venäjällä on aloitettu investoimaan jätevedenpuhdistamoita, jotka ovat suomalaisfirmojen aikaansaamia. Pietarin jätevedenpuhdistamo otettiin käyttöön vasta vuonna 2005. Muutaman vuoden aikana tätä kyseistä jätevedenpuhdistamoa on paranneltu useaan otteeseen, sillä nykyisin puhdistamon suodattimet suodattavat entistä paremmin fosforia. parempien suodattimen ansiosta Itämeren fosforipitoisuus on alentunut.

Itämeren pelastusta täytyy jatkaa pitkään, jos halutaan parantaa Itämeren vedenlaatua. Tämä prosessi on äärettömän työlästä, mutta se on sen arvoista. Olisi hienoa, jos Itämeri saataisiin hyvään kuntoon. Siitä olisi varmaan kaikille hyötyä. Mielestäni Itämeri on vielä pelastettavissa, joten jokaisen suomalaisen on tehtävä jotain Itämeren hyväksi, jos haluamme pelastaa kuuluisan Itämeren. Jokaisen suomalaisen olisi nyt aika ottaa esiin auttava käsi ja pelastaa Itämeri. Pelastetaan Itämeri yhdessä.  

1 kommentti:

  1. Tekstissäsi on mukavasti laajuutta. Olet paneutunut tehtävään huolellisesti ja kieli on pääosin ihan kelvollista.

    Sisältö: Voisi nimetä vielä lisää konkrettisia toimia, jolla Itämeren saatuminen vähenisi. Vedenpuhdistamot mainitsetkin, mutta entä maatalous, kalankasvattamot, kaivokset ym. Ainakin voisi kuvata, millaista suuruusluokkaa erilaiset saastuttajat ovat. Peräänkuulutat kaikkien kansalaisten vastuuta. Voisit siis myös ehdottaa, mitä tavallinen ihminen voisi asialle tehdä. Mainitset suomalaisten perustamat järjestöt. Mitä niissä konkreettisesti tehdään?

    Kieli: "Venäjällä on aloitettu investoimaan jätevedenpuhdistamoita" pitäisi olla Venäjällä on alettu investoida puhdistamoihin.
    tosiasia on yhdyssana, ennen pitkää eikä ennen pitkään
    "Meidän suomalaisten täytyisi olla ylpeitä Itämerestä. Eikä vain saastuttaa sitä" voisi yhdistää yhdeksi virkkeeksi "Meidän suomalaisten täytyisi olla ylpeitä Itämerestä eikä vain saastuttaa sitä".

    VastaaPoista