maanantai 2. syyskuuta 2013

3.Tiivistelmä Mikko Puttosen artikkelista Lue romaani, ymmärrät muita (Tiede 8/2012)

Voiko kirjojen lukeminen poistaa stressiä? Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan, puolentunnin lukeminen alensi verenpainetta, sykettä ja stressin tuntua. Tämä vastaa samanpituista joogahetkeä tai televisio huumorin katselua.

   Ohion yliopiston tutkijat pääsivät siihen lopputulokseen, että ihminen voi kirjaa lukiessa hypätä kirjan lumoihin siten, että hänen käyttäytyminen ja asenne muuttuvat.
Kyseiseen liittyy myös huonot puolet. Onnettomat nuoret ottivat mallia Johan Wolfgang von Goethenin päähenkilön teosta, josta seurasi itsemurha-aalto 1700-luvun lopulla.

   Ohiolaistutkimuksessa kävi ilmi, että ihmiset voivat saada kirjaa lukiessa kansalaishyvetartunnan. Nuoret lukivat kertomuksen miehestä, joka meni äänestämään, he lähtivät äänestämään vielä viikon kuluttua lukemisesta.

  Lukemalla romaaneja ja fiktioita, ihmisestä tulee sosiaalisempi. Kokeet ovat todistaneet, että fiktiota lukeneet tajuavat paremmin sosiaalisia kuvioita kuin tietotekstiä lukeneet

Eniten uutta sanastoa löytyy tieteellisten julkaisujen tiivistelmissä, joissa on tuhatta kohti peräti 128 sanaa. Kirjat voittavat televisio-ohjelmat sanojen monipuolisuudella, sillä lastenkirjoissa on enemmän harvinaisempia sanoja, kuin televisio-ohjelmissa.

Aivokuvauksista on saatu selville, että paneutuva lukija käyttää molempia aivopuoliskoja, kun pintalukija ei tähän kykene.

4 kommenttia:

  1. Tekstisi on 3,5 pts, arvoinen minun mielestä. Kieli, kokonaiskuva ja vastauksen rakentuminen on OK. Teksti noudatti tehtävänantoa, mutta tekstistä puuttuu muutama tärkeä asia jotka alkuperäisessä tekstissä mainittiin ja teksti vaikutti lopussa uutiselta, "Aivokuvauksista on saatu selville, että paneutuva lukija käyttää molempia aivopuoliskoja, kun pintalukija ei tähän kykene". ilman pikku virheitä tekstisi oli hyvä.

    Arttu

    VastaaPoista
  2. 1. Otsikko on tehty oikean kaavan mukaan.
    2. Aloitus näyttää hyvältä johdannolta, mutta pohjatekstin perustiedot täytyisi mainita uudestaan.
    3. Pohjatekstiin on viitattu ihan hyvin omin sanoin.
    4. Jäsentely on tehty tosi hyvin.
    5. 152 sanaa on hyvä sanamäärä.
    6. Sisältö on monipuolinen.
    7. Teksti on sujuvaa, mutta pari välimerkkivirhettä tekstistä löytyy.

    3,5 pistettä

    VastaaPoista
  3. Olen samoilla linjoilla Artun ja Alinan kanssa - myös pisteiden suhteen. Tiivistelmässä kappaleet voivat olla tähän tapaan lyhyitä, mutta muutoin suositellaan, että kappaleessa olisi vähintään 3-4 virkettä.

    Kielessä on pari pientä virhettä. Esimerkiksi "hänen käyttäytyminen ja asenne" pitäisi olla "hänen käyttäytymisensä ja asenteensa". Goethe taipuu Goethen eikä Goethenin.

    Kelpo tiivisttelmä!

    VastaaPoista
  4. Siis tiivistelmä, ei tiivisttelmä : )

    VastaaPoista